Подкрепи с дарение     РАЗУМИР    Трети брой


БРОЙ 3

РАЗУМИР

Към вечната война

Разумир и съюзници срещу вековните мерзавциИмануел Кант

Към вечния мир

Превод: Цеко Торбов, БАН 1977 г.
Първо издание: 1795 г.Артур Шопенхауер

Парерга и Паралипомена


Том 4 от поредица, изд. Захарий Стоянов 2013 г.
Превод от немски: Анастасия Рашева
Първо издание: 1851 г.Карл Маркс

Капиталът

Първо изданиe: 1867 г.


Фридрих Енгелс

Анти-Дюринг

Първо издание: 1878-1879 г.
Цитати от с. 231-232 с., 134, 507, ... от българското издание от 1970 г.


Джордж Оруел

1984

Първо издание: 1949 г.


Ноам Чомски

Враждебни действия

Превод, коментари и допълнителни бележки: РАЗУМИР
Първо издание: 2002 г.


РАЗУМИР
Към вечната война

 • Политическото безчестие, двуличие и въртиопашатост на англо-американските сили и отражението им в случая с Южна Африка 32
   
 • Американската кино-пропаганда, стреотипи и цензура - "Сибирският бръснар"32, 39
   
 • Съмнителността на българското участие в убийството на писателя Георги Марков при трезв анализ на вековно-доказания характер и безчестие на английската външна политика и фактите, включително писмо на Георги Марков   51

 • Идейната близост между Георги Марков и Джордж Оруел
   
 • "Фермата", "1984" и "Още една тухла в стената" се отнасят за Англия, а не за социалистическия блок 64
   
 • Колониализация, глобализация и стокхолмски синдром   66
   
 • Английският и САЩ-анският расизъм и убеденост в културното и "цивилизационното" им превъзходство над останалите народи 15
 • И др.

  Автор: Разумир, ~ 22/5/2015 - 11/6/2015 г. и по-малки допълнения след това.
  Последно дописване: 8/2015 г.
  Публикувано: 6/11/2015 г.

  Разглежда/споменава филмите: "Смъртоносно оръжие 2" (1989), "Сибирският бръснар" (1998), "Семейството" (2013)[с Робърт Дениро и Мишел Пфайфър), "Мандела" (20..), "От Русия с любов", Поредицата "Джеймс Бонд" (196х - ...), "Фермата" (1954) и др. Книгите: "Фермата" и "1984" на Дж. Оруел; "Многото имена на страха" от Любен Дилов; статия на Валентин Фъртунов, коментари в сайта за кино IMDB и др.

  Авторски права

  Факсимилетата и цитатите не накърняват правата на съответните автори, защото повечето от тях са живели преди векове, тяхната цел е била знанието да стигне до колкото се може повече хора. Mатериалите са публицистични, исторически и философски и са приложени именно с учебно-просветна и научна цел, и за критически анализ от страна на читателите. Откъсите представляват незначителна част от обема на съответните произведения - до една или няколко страници - и служат като безплатна реклама за прочитането/закупуването на целите книги.


  Други заглавия:

  Кант, Шопенхауер, Енгелс, Маркс, Оруел, Чомски, Марков, Фъртунов и Разумир срещу световните мерзавци

  Разумът срещу печалбарите, негодниците и убийците


  Виж също "Митът за демокрацията" - юнашки многопис от бр. 3 на "Разумир"

 • Към вечната война

  Разумир и съюзници срещу вековните мерзавци  Сравни:


  Мислите на философа и човеколюбец Имануел Кант относно западноевропейската неправда - "предимно на търговските народи", (Англия, Холандия; Португалия, Испания; ... ...). Неуважението, алчността и жестокостта на тези "цивилизовани" общества и страни към другите страни и народи; лицемерието и лъжливата им правоверност, набожност и пр.

  И това вършат сили, които вдигат толкова голям шум около набожността и като вършат несправедливост на всяка крачка, искат да бъдат смятани за избраници между правоверните.

  Имануел Кант, 1795 г.
  Знамето на Англия - Кръстът на Свети Георги

  Гавра с християнството и с християнския символ


  ... с мислите на философа човеколюбец Фридрих Енгелс от 1878-1879 г. относно английското престъпно нехайство спрямо индийския народ:  Английският народ също е бил в окаяно положение и не е бил много по-уважаван от долнопробната английска аристокрация, местните "инвеститори" и "работодатели" (или както е думата в юнашкото наречие: печалбатели)
  Подробна история на ограбването, поробването и насилието над английския народ от политическата и финансова върхушка и накратко за забогатяването на империалистическите страни чрез зверства по целия свят виж в "Капиталът", том първи. По въпроса за издевателствата над собствения английски народ примерите са безброй, например:
  Карл Маркс, "Капиталът", том първи

  Превод от английски и подчертаване: Разумир


  Глава 15

  Д: Съвременна вътрешна промишленост

  с. 304

  ... За да получи представа за ужасите в тази област, в която капиталът провежда експлоатацията на заден план на съвременната механизирана промишленост, човек трябва да разгледа привидно идиличния сектор на производството на пирони в отдалечени села на Англия. Би би било достатъчно обаче и ако само бъдат дадени няколко примера от онези клонове на производството на дантели и плетенето на сламени шапки, които все още не се извършат с помощта на машини и все още не се съревновават с клоновете на промишлеността, работещи в заводи и манифактури.

  От 150-те хиляди души заети в плетенето на дантели в Англия, около 10000 попадат под властта на Фабричния Акт от 1861 г. Почти всички от останалите 140 хиляди са жени, младежи и деца от двата пола, но преобладават жените. Здравословното състояние на този евтин материал за експлоатация може да бъде видян в следващата таблица, ... От 686 пациенти жени, плетачки на дантели, повечето между 17 и 24-годишни, броят на туберколозно-болните е, както следва:

  1852. – 1 от 45.
  1853. – 1 от 28.
  1854. – 1 от 17.
  1856. – 1 от 15.
  1857. – 1 от 13.
  1858. – 1 от 15.
  1859. – 1 от 9.
  1861. – 1 от 8.179


  Увеличението на коефициента на болните от туберколоза би трябвало да е достатъчно показателно, за да затвори устите и на най-оптимистичните прогресисти [вярващи в прогреса], както и на най-големите немски търгаши на лъжи за благото на свободната търговия*.
  Друг превод, изд. на БКП, 1948 г.:

  Това увеличение на относителния брой на туберколозните е достатъчен отговор дори за най-оптимистичния прогресоман и за най-търчилъжия чирак на немските амбулантни търговци на свободната търговия.

  * За моя превод на точно това изречение сравних и доуточних с превода от въпросното българско издание.


  (...)

  Довършването на дантели се извършва от работници, трудещи се в т.нар. "домове на господарките" или в домовете на жени, със или без помощта на децата им. Самите "господарки" са бедни [както и работничките] и работните стаи са в частни домове. Господарката получава заповеди от производителите или склададжиите и наема толкова жени, момичета и малки деца, колкото позволяват размера на стаите им и колебанията в търсенето на пазара. Броят на наетите в една стая се движи между 20 и 40 в някои случаи, и между 10 и 20 в други.

  Средната възраст на започване на работа при децата е 6 години, но в много случаи и под 5. Обичайните работни часове са между 8 сутринта и 20 ч [12 часа], с час и половина за хранене, които се ползват в нередовни часове и често в мръсните и задушни работни зали. Когато търговията е оживена, работният ден често продължава от 8 или дори от 6 часа сутринта до 22, 23 или дори 24 ч.

  Докато в английските казарми, пространството отделено за всеки войник е 500-600 кубични фута [14.16 - 16.99 кубични метра], а във военните болници: 1200 кубични фута [34 куб.м]; в тези бардаци за довършване на дантели, на всеки човек се падат не повече от 67-100 кубични фута [1,9 куб.м]. В същото време, кислородът в помещенията се изгаря от газови лампи. Дори и през най-студените зимни месеци децата са принуждавани да си събуват обувките, за да не се замърси дантелата. В Нотингам не е рядкост да видите 14-20 деца, наблъскани в малки стаи от, вероятно, не повече от 12 x 12 фута [3,65 х 3,65 м], и заети по 15 часа в денонощието с дейност, която е изтощитетелна заради своята скучност и монотонност, и освен това извършвана във възможно най-противни и нездравословни условия... Дори и най-малките деца работят с напрегнато внимание и смайваща бързина, почти без да спират да движат пръстите си дори и за миг. Ако им зададеш въпрос, те никога не повдигат очите си от работата от страх да не загубят някой момент.

  Дългата пръчка на господарките се използва като стимулант все по-често с напредването на работните часове.

  Постепенно децата се изморяват и стават неспокойни като затворници, чакащи края на дълго излежаваната си присъда: монотонна, напрягаща очите и изтощаваща тялото дейност. Работата им е като робство.


  (...)

  Дантели за възглавници ... В едно "училище за дантели" 18 момичета и една господарка имаха по 35 кубични фута на човек (0,99 куб.м); а в друго, където миризмата беше непоносима, 18 души бяха наблъскани в 24,5 куб.м на човек (0,69 куб.м). В този сектор могат да бъдат видени наети деца на възраст между две и две и половина години.

  Плетенето на сламени шапки ... 1861 г,. 40043 наети, 3815 мъже; 14913 жени под 20 г., от тях 7000 - момичета. На мястото на "дантелените училища" откриваме "сламени училища". Децата започват да бъдат обучавани да плетат със слама обикновено на 4-годишна възраст, често между 3 и 4. Разбира се, не получават никакво образование. Самите деца наричат началните училища - "естествени учлища" - за да ги различат от тези смучещи кръв институции, в които са държани насила само за да изпълнят задачата си за деня - около 30 ярда (27 м) плетка на ден, предписани от полу-гладуващите им майки. Тези същите техни майки често ги карат да работят и вкъщи, след като училището приключи, до 22-23 и дори 24 ч. Сламата порязва устните им, защото те непрекъснато я навлажняват докато я сплитат, както и пръстите. Д-р Балард дава препоръка до всички медицински работници в Лондон, че 300 кубични фута (27 куб.м) е най-малкото допустимо пространство за човек в спалня или работно помещение. В училищата за плетене на слама обаче полагаемото пространство е по-оскъдно дори и отколкото в "дантелените" училища - 12.66, 17, 18.5 и под 22 куб. фута на човек. В по-малките от тези обеми, казва един от комисарите, Д-р Уайт, представлява по-малко място отколкото половината от това, което детето би заело, ако е опаковано в кутия с размери 3х3х3 фута (90 см х 90 см х 90 см).

  Децата живеят по този начин до 12 или 14-годишна възраст. Злочестите им недохранени родители не мислят за нищо друго освен да извлекат колкото могат полза от децата си, и да ги изоставят. Не е чудно, че невежеството и пороците изобилстват в население, отгледано по този начин... Нравствеността им е западнала до дъното. Голям брой жени имат незаконни деца от толкова крехка възраст, че дори и най-осведомените от статистиката за престъпността са поразени. И родната страна на тези образцови семейства е моделът за подражание на християнските държави в Европа; поне така казва граф Моналамбер, със сигурност ведущ авторитет в християнството!

  Надниците в горните производства, мизерни и така както са (максималната надница за дете сплитащо слама в редки случаи достига 3 шилинга), са намалени много под номиналната си стойност чрез преобладаващата навсякъде купонна система, особено в дантелените области.
  В същата книга жените от горния пасаж, които наричам "господарки", са назовавани "майсторки" ("mistress" в английския превод). Според мен "господарки" по-добре отговаря на смисъла на работата им и внася и ирония в положението им - те принуждават децата да работят и да ги наказват с пръчки, те са господари на тези малки роби и в същото време не вършат нищо градивно, за да бъдат майстори в занаят.

  * Подчертавам, че говорейки за Англия и англичаните имам предвид именно върхушката, оркестрирала и безцеремонно провеждала съответните политики, а не редовите хора, които очевидно са били жертви както туземците в колониите. Подобно е положението и що се отнася до останалите "предимно търговски народи", от които се възмущава Кант, защото външната и вътрешната политика са под властта на малка част от населението, останалите са роби, слуги или жертви.

  Едно достойнство, което може да се отчете на английската държава от средата на 19-ти век е, че мислители и писатели като Маркс и Енгелс не са били преследвани, забранявани и убивани, въпреки крайно острия си тон срещу управляващите, така че може да се каже, че е имало "свобода на словото". Двамата са работили в Лондон, след като са били подложени на политически преследвания в Германия след революцията от 1848 г. По-късно Ото Фон Бисмарк забранява социалистическата преса със закон за известен период от време, преди да бъде принуден да отстъпи пред силното социалистическо движение в Германия (виж бел. към "Анти-Дюринг").

  Съветските революционни социалисти от различните фракции организират конференции през 1905 г. съответно в Лондон и Женева; във втория град се издават и социалистически вестници, а Ленин пише книгата си "Материализъм и емпириокритицизъм" също в швейцарски и английски библиотеки.

  Според статия на Ленин от 1917 г. за Маркс и марксизма, публикувана като увод на изданието на БКП обаче, към същата година обстановката в Англия в разгара на световната "империалистическа война" се е променила, защото за разлика от 19-ти век вече е била налице тежка "бюрокрация и военщина".
  * В.И.Ленин, Избрани произведения в девет тома. Том IV. София 1947 г., с.7
  В днешно време стандартът на живот е по-висок, робството е от по-друг вид - ако използвам израза на Артур Шопенхауер към послушните на тогавашния режим философи, сега важи:
  "Яж си тортата, робе!"

  Очевидно в Англия винаги е имало инакомислещи и справедливи умове, въпреки всеобщата тоталитарна дресировка и пропаганда - виж обаче какво се случва с тях в средата на 17-ти век след опита за демократична революция в "Лъжесвободната преса..." от брой 2 на "Разумир".

  И днес например в "свободната" им "плуралистична" политическа формална система има и други партии, освен почти... "държавните", тези на статуквото - консерватори и лейбъристи ("на труда"), които са подобия на американските "държавни" партии: републиканци и демократи. Онези, другите партии и организации обаче са прекалено слаби и незначителни по разбираеми причини, някои от тях получават по около 500 гласа, най-успешните - хиляди, или в най-добрия случай печелят по едно място в парламента, въпреки че получават милион гласа (виж по-долу). Основните медии, които са собственост на силните в "демократична" Англия, естествено не им обръщат никакво внимание.

  Ще кажете: "Това е демокрация, хората така искат."

  Така ли? Хората, "избирателите", "искат" да има по-добри условия за инвеститорите, отколкото за тях? Нали уж капитализмът насърчавал "индивидуализма", "личния интерес". Защо са толкова "алтруистични" англичаните, че да подкрепят чуждото благо на своите господари?

  Защото са потиснати и дресирани в този "алтруизъм" да си послушно псе, и от онзи от типа на "правоверно християнския" - на когото има повече, на него ще му се даде и той "заслужава" (виж Библията).

  Загубата е печалба!

  В сервилни предавания в "образователните" канали и новини от пропагандата на "инвеститорите", ще чуете за събития, които причиняват "загуби на компаниите" (има се предвид най-големите, най-богатите, най-силните международни, световни компании), но не и за "печалбата на обществото" от тези "загуби".

  В действителност в капиталистическа икономика загубата на някого е печалба за друг и обратно. Онзи който продава една стока, лишава друг от продаването на своята стока, а също така лишава купувача от възможността да купи други стоки или да направи нещо друго. Дали това действие е "добро" или допринася за подобрението на "общото благо" - по учебниците на английския наивен утилитаризъм - обаче е твърде относително да се каже, защото се променя според плаващи преценки и според това къде се постави чертата на равносметката и как се отчита въпросното "общо благо" и кое се сметне за "напредък на обществото".
  Твърде лесно е да се обори лъжливостта на английските идилични принципи на утилитаризма за това, че тяхното общество и тяхната държавна и икономическа система се борили за "благото и щастието на възможно най-голям брой хора" (по Дж. Ст. Мил).*

  Ако държавата Англия се бореше за това, то английският крал или кралица трябваше да акустират в Индия, да се надупят и да кажат:

  - Скъпи индийци, задникът ми е ваш, както и цялата ми скромна островна държава - ние сме ваши роби, искаме да се обогатите, защото така ще направим повече хора по-щастливи!

  И даже то надали щеше да проработи, защото индийците можеха да отговорят:

  - Ей, грозотийо мръсна, не се прави на интересна ами си омитай белосания тлъст червендалест задник от тук и си ходи да се грижиш за народа си, защото с тая твоя карма, следващият път ще се преродиш в човешко лайно - най-миризливото и отвратително в цялата природа.


  * Освен очевидната гротеска с мизерията на "повечето хора", която явно от английската официална доктрина се подразбира като "неизбежна"; т.е. "да, зле е, имало е и има крайно бедни и ще има - но без нас и без нашата политика е щяло и щеше да бъде още по-зле".


  "Загубата на нейно величество Компанията" е печалба за някой друг, например за други, конкурентни компании от местни пазари или за обикновени хора, които не са се излъгали да си купят от някой рекламиран "революционен" продукт, в чиято цена 80% е за огромна печалба, реклама, лобизъм, международна администрация на фирмата и пр., а се произвежда от най-бедни роби в Китай, Африка, Централна Америка, и който не е по-добър от друг продукт на 1/3 или 1/5 или 1/10 от цената, без тези разходи. Виж например обикновени продукти като пасти за зъби, шампоани, четки за зъби, сладкарски пакетирани изделия, дрехи, кафе.**

  Пастите за зъби по 1.20 - 1.50 лв в България вършат не по-лоша работа по предпазване от кариес от пастите за 4 лв. Вафлите за 1 или 1.50 лв не са 3 пъти по-"зверски" вкусни, полезни или хранителни от вафлите за 0.50 лв. Българските безалкохолни напитки нямат "3 или 4 пъти по-лош вкус" и "по-лошо качество" и те, както и другите "не отварят път към щастие" както "оригиналите" (които са "изобретили" вкусовете, водата, захарта, хинина ("Швепс" - тоник, "хининова напитка") и т.н.
          ** Без да се омаловажават нововъведенията, които се извършват и въвеждат от големи и утвърдени компании и изискват или са значително подпомогнати от големи вложения и дълъг изследователски процес.
          Размерът на вложенията обаче също е раздут в големите корпорации и в богатите страни, за "големи риби" и лъскави отдели и различни средства да се раздуят числата, описващи "икономиката". През това време научните работници, инженери, техници и разработчици вършат същинската работа със сърце и желание. Пословичен е примерът за индийската космическа програма, която изпрати спътник до Луната с бюджет от около 60-80 милиона долара през 2008 г. - колкото би получил за няколко филма някой холивудски актьор "звезда".
  Виж материали

  Печалбата по правило отива не преобладаващо за производителите, а за "компаниите", за прекупвачите, и по-едрите от търговците - онези с костюми, които баламосват, манипулират, говорят мазно и се усмихват, чудейки се как да изпързалят клиента като го накарат да се чувства щастлив от това. Тяхната печалба е закон.

  Печалбата за обществото и за по-малките, другите, обаче, ако е за сметка на големите, в англо-американските общества е зло и "нечестно".

  "Компанията", разбирай най-големите и вече богати и мощни корпорация - за тях трябва да бъде печалбата. Загубата на милиардери и трилионери (която ако беше печалба нямаше да се отрази в съответно увеличение на заплатата на работниците), не може да бъде смятана за печалба! И те, тъй като са "търговски дружества", не могат дори и да си помислят, че това е нещо добро. Тяхната загуба не може да бъде печалба в никакъв случай, те не са благотворителни дружества! И съответно - загубата на другите (и фирми, и частни лица) от това, че са се подлъгали да си купят или да ползват даден продукт, който "задоволява тяхна потребност" - не е загуба. Щом е извършена продажба, и щом има "увеличение на продажбите" (на техните продажби) - значи това е "полезно за обществото", защото води до "растеж" (на продажбите, на оборота, на производството, ...).

  Великите финансово-интересчийски сили се опитват да наложат горното верую като все "по-държавен" международен закон във все по-големи мащаби, във все по-"демократичните" и "либерални" общества като ЕС.


  За властването на едрия капитал в Англия с коефициент 649:1 спрямо обществото говори следният фрапиращ факт:

  Според електронното издание "Експерт"*, цитиращи БНР, "Зелената партия" е била единствената в английския парламент (2010-2015 г.), която се е опитала да обърне внимание върху възможните вредни последствия от трансатлантическото споразумение за свободна търговия (TTIP, ТПТИ, ТТИП). Те обаче са имали само един представител в 650-местен парламент. Положението им се запазва и след изборите от 2015 г., въпреки че получават над милион (!) гласа, или 3.8% от гласовете*.
  * Източници: 1, 2, 3

  1 млн. работни места ще бъдат загубени заради ТПТИ

  "...проф. Джон Хилари от Нотингамския университет в интервю за БНР ... изтъкна, че в Европа набират популярност партии, които са обявили, че ще гласуват против ТПТИ (...) във Великобритания такава позиция е заявила само Зелената партия, която има само 1 депутат в парламент с 650 места..."

  "Защото тук не става въпрос за САЩ срещу Европа. Тук става въпрос за едрия бизнес в САЩ и в Европа срещу интересите на обществото"...

  "Експерт"/БНР, 9/4/2015 г.

  По настояване на САЩ, върху договора за транслантическо сътрудничество с ЕС се работи на тъмно при строга секретност* като в клаузите на договора има абсурдни условия за частни съдилища, в които грамадни корпорации ще съдят държави заради пропуснати ползи и недостатъчна - според тях - печалба. За подробности относно TTIP виж обстойните статии в медията "Солидарна България: http://solidbul.eu и др.


  * виж отново Кант, "Към вечния мир", с.70:

  Всички отнасящи се до правото на други хора постъпки, които не са съвместими с публичността, са несправедливи ...

  (...) Защото една максима, която не бива да разгласявам, без с това същевременно да не осуетявам собственото си намерение, което трябва да остане напълно скрито, ако трябва да успее, и за която не мога публично да се обявя, без с това неизбежно да не предизвикам съпротивата на всички против моето решение, не може да има тази необходима и всеобща, следователно a priori понятна противообработка на всички против мене, отникъде другаде освен от несправедливостта, с която тя застрашава всеки.

  Имануел Кант, "Към вечния мир", с.70
  ...сравни с мислите на човеколюбеца Артур Шопенхауер от около 1850-1860 г. в
  "Парегра и Паралипомена"
  за Англия и САЩ:

  с.261:
  "Особено важни съвременни примери могат да се намерят в отговора (...) "Slavery and the internal slavetrade in the US of North America ..." (London, 1841, ...). Тази книга е най-тежкият обвинителен акт срещу човечеството. Никой не може да я чете, без да се ужаси, и на малцина очите не са се изпълвали със сълзи. Защото всичко, което читателят на тази книга изобщо е чувал някога, което си е мислил или си е представял относно злочестото положение на робите, човешкото коравосърдечие и жестокост, ще му се стори нищо в сравнение с онова, което ще прочете за отношението на тези дяволи в човешки образ, на тези фанатизирани, богобоязливи, строго спазващи Божия ден мерзавци, и между тях на първо място англиканските попове, към техните невинни чернокожи събратя, попаднали в дяволските им лапи насилствено и беззаконно. Книгата, състояща се от сухи, но автентични и документирани съобщения, разтърсва до такава степен всяко човешко чувство, че с нея в ръка може да се агитира в полза на кръстоносен поход за покоряване и наказване на северноамериканските робовладелски щати. Защото те са срамно петно за цялото човечество."

  Артур Шопенхауер, 1851 г. (Превод: Анастасия Рашева)


  ...сравни с мислите на човеколюбеца Ноам Чомски от 2002 г. в:


  "Acts of Aggression, by Noam Chomsky: on Homeland Security"*
  И в много други негови книги, например:

  Враждебни действия

  Текстът в квадратни скоби и в правоъглъните карета и подчертаното - бел.п. (Разумир)

  САЩ и Великобритания редовно са използвали химически и биологични оръжия, затова не е твърде изненадващо, че наскоро и Англия, и САЩ разрешиха употребата на отровен газ и воденето на война с химически оръжия.

  [Бел. п.: Противно на едностранчивата пропаганда, която се лее от американските филми и "образователни" канали - изтъква се употребата от германците през Първата световна война, подчертава се - но нищо за англичаните през същия исторически период - виж по-долу ]

  [Английската нагла кръвожадна пияница с вид на угоен шопар]
  Уинстън Чърчил е бил въодушевен от възможността за "употреба на отровен газ срещу нецивилизованите племена" -- кюрди и афганистанци - и упълномощава военното командване в Близкия изток да го използва "опитно срещу непокорните араби", отхвърляйки възражението от индийска страна като "неприемливо/неразумно" и осъжда "гнусливостта [на подчинените си] към използването на боен газ".


  [И отново Ф. Енгелс - за сравними руски зверства в Туркестан, из "Анти-Дюринг", с.134:]
  ...сравни темата за невежеството и фанатизма с описанието на английското общество от сатирика и карикатурист Уилям Такъри от 1846 г.
  Из въведението към книгата на Уилям Такъри ...
  The Book of Snobs - by one of themselves, W. M. Thackeray, 1846

  Съветско издание - Москва, 1959 г. Увод от З. Александрова.

  По-долу: превод на откъси от увода.
  ... Презрението на привилегированите класи към обикновения човек ...

  "Сноб - човек, който винаги се възхищава на едни и същи неща."

  "Цялото английско общество ... е заразено от култа към Мамон [към парите] и всички ние, от долу до горе [в обществената стълбица], раболепничим и пълзим пред един, а другиго презираме и тъпчем."

  Представя ... английското буржоазно "угодничество спрямо висшестоящия и деспотично отношение към по-нископоставения [в обществената стълбица]" -- К.Маркс и Ф.Енгелс, Съчинения ...

  ...

  Снобизмът, характерен за Англия, прониква във всички слоеве ... "Как тези два шарлатанина [виги и тори], които поделят помежду си властта в нашата страна [Англия], а понеже се ненавиждат, са принудени да слючват примирие и съюз заради собствените си гнусни интереси" ...

  Всички парламентарни партии - и виги, и тори - са еднакво враждебни към интересите на хората...

  Такъри разобличава либералната демогия на буржоазията, смятаща се за защитник на интересите на хората.

  Интересчийство - това е същността на политиката на либералите (виги).

  "Виги"-те се преименуват на "либерали" ...

  [Английски буржоа на пътешествие в Европа] - "изкуството и природата не събуждат дори искрица възхищение в безсмисления му взор [сравни с образа на Бай Ганю]. Нищо не го трогва, докато не се появи някоя много важна особа - и изведнъж нашият превзет, горд, самоуверен и невъзмутим британски сноб е способен да бъде услужлив като лакей и гъвкав като арлекин."

  Университети - "Оксфорд, Кеймбридж - ... - унизителни ограничения и отличителни знаци на дрехите [за незнатни студенти]. Преподавателите не изискват знания от титулованите височайши особи."

  "Културата" на буржоазно-аристократичното общество се състои от сплетни, нелепи предразсъдъци и претенции с единствено предназначение - да издигнат стена между "привилегированите" и обикновните хора. Възпитанието, което дават на децата в това общество - казва Такъри - смачква и осакатява мозъка така, както някога са осакатявали краката на жените в Китай.

  [Сравни с цензурираното въведение на Джордж Оруел към "Фермата" (около 1944-1945 г.) във втори брой на сп. "Разумир" и с коментари на Ноам Чомски за "елитните" университети в САЩ]

  Превод от руски: Разумир

  Виж още от същия автор - "Панаир на суетата", 1848 г.
  Известен е още като "Текери".


  ...сравни описанията на Шопенхауер за жестокостите извършвани от САЩ през 19-ти век с...

  [Ноам Чомски, "Враждебни действия ...", 2002 г.]
  Държавната администрация на Кенеди е първата, която прилага масирано химичеси оръжия срещу мирни жители, когато започва първите си набези срещу Южен Виетнам през 1961-1962 г. Имало е в голяма степен основателни опасения относно въздействията върху американските войници, но никого не го е било грижа за несравнимо по-тежките поражения, които са щели да бъдат нанесени на мирното население.

  Съществуват значителни доказателства за употребата на биологични оръжия от САЩ срещу Куба, оповестени във второстепенни новини през 1977 г., и най-лошото е, че това е само малка част от продължаващия тероризъм на САЩ.


  Източник: Acts of Aggression, by Noam Chomsky, p. 40-42 Jul 2, 2002

  Великите сили определят кои държави са "зли" според интересите си в момента


  Понятието "зла престъпна държава" има много оттенъци. Така Куба минава за водеща "престъпна държава" заради необосновани твърдения [на САЩ], че е свързана с международния тероризъм*, но САЩ не влиза в същата категория, въпреки терористичните й нападения срещу Куба за почти 40 години, и както изглежда - продължаващи и през миналото лято.

  Куба е била "зла държава", когато военните й части са помагали на правителството на Ангола срещу южноафриканските завоевателни набези, поддържани от САЩ. От друга страна, Южна Африка не е определена за "зла държава" нито по това време, нито при управлението на Рейгън [1981-1988 г.], когато предизвика поражения за над 60 милиарда долара и 1.5 милиона жертви в съседните й страни - с широката подкрепа на САЩ и Великобритания.

  Същото [само-]освобождаване от отговорност важи за събитията в Индонезия [Източен Тимор] и при много други случаи; критерият е пределно ясен:

  "Злата държава" не е просто престъпна - тя не се подчинява на могъщите Велики сили - които, разбира се, са освободени от отговорност.

  Източник: Acts of Aggression, by Noam Chomsky, p. 51-52 Jul 2, 2002

  РАЗУМИР

  Бел.п.: За тях класификацията не важи - те са извън закона, над закона, имат право - дадено им от самите тях и собствената им жажда за власт и безчинства - да вършат каквито си искат жестокости, защото "властта им е дадена от Бога". Както казват доларовите банкноти на правоверните християни в САЩ: "Уповаваме се на Бога!" "In God we Trust!"

  Сравни обаче с изказването на самия... Иисус Христос според Евангелието: "Търговците - вън от храма!"

  "Набожните" автори на клишетата на доларовите банкноти всъщност са... богохулници. Подобен е случаят с българската банкнота от един лев (сега монета) - Иван Рилски е монах отшелник, а парите са символ на алчност и една от покварите на светския живот, от които той се е откъснал.

  "Зла държава" - в оригинала "rogue". Превежда се по-често като "престъпна", "бунтовна".
  Дори "машините убийци" във филмовата поредица "Терминатор" и др. спазват Женевската конвенция и не използват химически оръжия и отрови срещу хората, защото би било... твърде безинтересно.

  За разлика от англичаните и американците...

  Според начина на водене на военни действия на Англия и на другите империалистически страни, техни мишени са най-слабите и най-беззащитните.


  Англия никога(?) в последните векове не е посмявала да нападне първа противник, който може да й отвърне що-годе равностойно, защото ръководителите й макар и безмерно алчни за власт и годподство, са били достатъчно далновидни и безчестни мерзавци - пребиват и ограбват слабите, подобни на училищни хулиганчета с ниско самочувствие; или пък като страхливи полицаи, които безмилостно трошат ръце и крака на беззащитни и невъоръжени деца по футболни стадиони, защитени с 3 слоя каски и бронебойни щитове, но биха напълнили гащите или извадили огнестрелни оръжия, ако някой истински хулиган с дебел врат, бръсната глава и татуировки надигне паве срещу тях - в по-равностойна схватка.

  Англия и империалистическите държави исторически удрят беззащитните, които не могат нищо да им направят - типично поведение на жалки мерзавци, които ще се насерат от страх в реален сблъсък със сравним противник.

  На два пъти "Великата империя" е била на ръба да бъде завладяна с "честни" военни действия в две световни войни, но и двата пъти "детето" й идва на помощ и я спасява.

  И все пак, както гласи и посланието на "Терминатор 2" - щом една машина за убиване научи цената на човешкия живот, то може би и ние, американците и англичаните, ще успеем.

  * Коментар на Х: "Тероризмът всъщност е нещо полезно за САЩ. Без него те веднага ще се разпаднат."

  Разумир: Май е така. Доктрината на САЩ се показва такава, че те винаги трябва да воюват с нещо - също както предсказва Оруел в "1984" (виж по-долу). Всъщност "войната с тероризма", за която говори Буш след събитието от 11/9/2001 г. - за чиято... странност има достатъчно написани книги, - се води и през 80-те години от президента Роналд Рейган, като тогава "враговете" са други - либийците, палестинците и пр., които "може да завладеят САЩ - с новите съветски далекобойни калашници с балистични междуконтинентални куршуми".

  САЩ винаги за пред собственото си население и света демонстрират, че са "под заплаха" от някоя "ос на злото" като в евтин библейски сюжет от Холивуд. Господ се бори с Дявола, който е:
 • Съветският съюз
 • комунистите из целия свят
 • виетнамците - защото отглеждат ориз в собствената си нива
 • либийците
 • иранците - защото ги изгониха от земите си
 • иракчаните - когато чичото с мустаците взе да не слуша
 • талибаните
 • оня брадатия с чалмата дето го даваха по телевизията и е работел за ЦРУ
 • Али Баба с калашника и 40-те патрона
 • 9-годишните деца с автомати в Африка
 • извънземните - те винаги кацат около Ню Йорк или в Калифорния, щото там има най-много богатства

  Всички световни и извънсветовни заплахи висят над американската и глобалната сигурност, и са на ръба да завладеят целия свят и да разрушат "американския начин на живот". Затова чичо Сам се грижи да спаси "човешката раса" като Супермен, Батман, Спайдърмен, Дявол на доброто, Момчето дявол, Великолепната четворка, Капитан Америка, Майор Ракета, Светкавицата, Мегамен, Гигауомън, Жената котка, Мъжът гущер, Човекът пингвин, Капитан Планета, Брус Уилис, Никълъс Кейдж, Мел Гибсън, президентът Морган Фриймън - истинският първи чернокож американски "баща на нацията", - Уил Смит, ЦРУ, Ен Би Ей, и дори един новосъздаден невръстен герой: "Баткид" - момчето прилеп, - който "ще ги спаси".

  Англичаните пък ще ги спаси Джеймсьо Бондьов Бондистият и Мими-6, Д-р Хуй*, Хари Потърхед Грънцоглавов, по майка - Дядо Ягов Метларов, - както и оная сладката приятелка на Грънцоглава, която да съблазнява извънземните и злите вещери и дяволи, които обичат малки момиченца подобно на всеизвестните духовници в Кентърбъри.
  Сравни с песен на работниците, цитирана от В.И.Ленин в "Уроците от революцията", 11/1910 г.
   I
   
   Никой не ще ни спаси!
   Ни бог, нито цар, ни герой.
   За да се освободим.
   Сами ще да влезем във бой.
   
   II
   
   Никой не ще ни спаси!
   Ни бог, нито цар, ни герой.
   За да се освободиш.
   Трябва сам да влезеш във бой.
   
   *Преводи - мои, варианти
   
  
   III
  
   Никой не ще ни избави,
   нито бог, нито цар, нито герой;
   ще получим освобождение
   със собствената си ръка.**
  
   ** Превод от изданието на български, съчинения т.4, 1947 г.
   
  

  * "Dr Who"

  Пропагандата, масовата култура в САЩ, се стреми да внуши на хората, че те са непрекъснато "под заплаха". "Лошите ги дебнат" за да ги унищожат, затова те трябва да са готови с 1000 военни бази по целия свят, 56 самолетоносача, 348394 ядрени ракети с обща мощност 438948594 гигатона, и НСА да следи всеки човек и всеки смартфон в света. Просто предпазни мерки - ако Али Баба от Сухуру Мухуроджо има атомна бомба в задния двор, да се обезвреди - за благото на човечеството и демокрацията!

  Сравни истерията за "оръжията за масово поразяване" в Ирак (каквито не бяха открити), мощта на световния тероризъм, заплахата от бедния лилипут Северна Корея, който подготвял ракети с атомен заряд, как там който противоречал на вожда или заспи по време на съвещание го "разстрелват със зенитно оръдие" - "според разузнаването на Южна Корея". Лошият Иран, Куба, преди това Либия, Сирия, Египет, Палестина; разни други бананови републики от латинска Америка, Африка - омиротворени от "демокрацията". Заплахата от "комунизма" и действията срещу него във Виетнам, където САЩ отива да въдвори "демокрация" (след като френските колониалисти не успяват да удържат тяхната "демокрация" там). Грамадният американски военен бюджет, военна индустрия - най-голяма в света и пр. Нестихващата военна и полицейска пропаганда в американското "идеологически свободно" кино - постоянно се показва знамето, полицията, армията, президента, "ред, законност", престъпления и разследвания; супергерои, които "ги спасяват" от престъпността и лошите - които прииждат с нови и нови сили.

  Натрапчивото изобразяване на отвличания и как във филмите се увековечават и изобразяват международни терористи и организирана престъпност от конкретни назовани независими държави - ЮАР (Смъртоносно оръжие 2), Северна Корея (съвременен скандален филм за завладяването на Белия дом от севернокорейски терористи...), "източноевропейските страни" ("Код счупена стрела", 1997 г. - че ядрена ракета можела да се купи за "БМВ" или нещо от тоя род) и пр.

  Сравни горното със следния фрагмент, издаден през 1908 г. и отнасящ се за Русия:*

  Шовинистите работят. Усилено се разпространяват слухове за въоражаването на японците ... за нападение на Русия. Турция уж трескаво се въоражавала, за да обяви още тая пролет война на Русия. Подготвяло се въстание на Кавказ за отделянето му от Русия (липсваше още да закрещят за плановете на поляците!). Насъскването против Финландия се разпалва от измислиците за нейното въоражаване. Води се ожесточена кампания против Австрия по повод постройката на железопътна линия в Босна. (...) Кампания се води не само в руския, но и във френския печат, за подкупването на който от руското правителство един социалдемократ съвсем уместно напомни неотдавна в Думата.

  Сериозната западна буржоазна преса се отказва да гледа на цялата тази кампания като на рожба на вестникарска фантазия или афера на хора, търсещи сензации. (...)

  Ето някои цитати от европейските, съвсем не социалистически вестници, които не могат да бъдат подозрени в оптимизъм по отношение на руската революция.

  "Германските победи на Франция (в 1870 г.) разпалиха, както бе отбелязал веднаж Бисмарк, честолюбието на руските военни и те също протегнаха ръце за военни лаври. По политически , религиозни и исторически причини Турция се оказа особено подходящ обект за тази цел (войната с Турция през 1877 - 1878 г.) Очевидно такъв възглед поддържат и сега известни кръгове в Русия, които са забравили уроците от японската война и не разбират истинските нужди на страната. Тъй като на Балканите вече няма никакви "братушки" за освобождаване, то става нужда да се измислят други средства, за да се повлияе на руското обществено мнение. И тия средства - трябва да кажем истината - са още по-недодялани отколкото тогавашните: искат да представят Русия като обкръжена от вътрешни и външни врагове."

  "Управляващите кръгове в Русия се опитват да заздравят своето положение със стари средства, а именно: с насилствено потушаване на освободителното движение вътре в страната и с отклоняване на народното внимание от печалното вътрешно положение чрез пробуждане на националистическото чувство, чрез създаване на дипломатически конфликти, за които никой не може да каже как ще се свършат."
  А какво е значението на тая нова шовинистическа линия в политиката на контрареволюционното самодържавие? След Цушима и Мукден [Японската война - сравни с Виетнам, Афганистан, Ирак, и др.] в такава политика могат да се хвърлят само хора, които окончателно губят почва под краката си.

  ...
  Автор: В. И. Ленин, 2/1908 г. от Съч. т.4, с. 143-144, "Политически бележки"
  * Подчертаване - мое.


  Сега замени "Русия" със "САЩ" или с "демокрацията" и т.н... • Английският и американският расизъм и вяра в културното им превъзходство

  Съвременната англо-американска пропаганда залива света с помия и преекспонирани преиграни произведения за немските зверства, немските войници дяволи, немските безчинства, "сатанистката харизма на Хитлер" - но не и за английските бомбардировки - "война е било"; не за безсмислената жестокост в Хирошима и Нагазаки; не за зверствата на Червената армия в Германия при обратната атака; не за империализма и вероломството на Англия, продължил векове и т.н.

  Образователните канали на империализма излъчват или безкрайни предъвкани и едностранчиви истории за чудовищните немци и Хитлер, или за "Великата" римска империя, с която те, "цивилизацията" на английските политически подлеци, се отъждествяват.

  Виж например:

  Сцена: холивудски пропаганден филм за първата световна война с Брад Пит (...?) от 2000 и някоя г. Войник е поразен от боен газ, губи зрението си и се оплита в преграда от бодлива тел. Немски войници в картечно гнездо виждат беззащитния и безпомощен враг, който е на умиране, обръщат цялата тежка картечница към него; зареждат трескаво пълнител и го разстрелват със 100 куршума - за да илюстрира по дебилски начин безсмислената жестокост и глупост на немците.

  Сцена: холивудския пропаганден филм "Пианистът"; немци отиват на посещение в еврейски дом и подканват вечерящи евреи да станат; най-възрастният от тях остава седнал, защото е на инвалидна количка. Войниците се ядосват, изтикват количката до терасата и го изхвърлят през нея от третия? етаж.

  И т.н. Не че има нещо изненадващо в горното, предвид че Холивуд е управляван и притежаван от евреи.
  В същото време, няма да видите филм, в който се показва как французи или други западноевропейци сами предават евреите - католиците са антисемити и са вършели погроми срещу евреите от столетия. Нацистите служат като индулгенция и "изкупителен грешник" за многовековен тормоз над евреите от много по-големия брой престъпници спрямо този народ в другите държави от Западна, а също и Източна Европа. Българският случай със спасяването на евреите не е случаен - в България няма антисемитизъм, за разлика от Франция, Холандия, ...


  Френският империализъм от времето на Наполеон Бонапарт също не се осъжда в пропагандните западни медии, а се разглежда под раболепна романтична окраска. Представя се "Великият император", а не чудовищният злодей и кръжовожаден дребосък алчен за безкрайна власт, разрушител и крадец на културни паметници, които продължават да "красят" имперската му метрополия.

  Зверствата на французите и завоеванията им в Африка и Америка също не се подлагат на осъждане.

  В пропагандните филми за втората война се натяква как нацистка Германия искала да завладее света, да създаде "нов световен ред".

  Обикновено не се обръща внимание обаче на факта, че по същото време "страната на свободата" Англия
  владее 1/4 от територията на света, и че Северна Америка се състои от нейни бивши колонии, уж политически независими, но културно-икономически нейни продължения - които по "естествен" път й се притичват на помощ икономически и военно.

  Англия вече е била завладяла света, присвоила, заграбила и ограбила голяма част от него и пуснала корени, но нейните завоевателни войни, изтребления, наглост, несправедливост и т.н. - те вече са били "законни", според тях, според самите насилници и самите меразвци, които са се смятали за богоизбрани в беззаконието си.

  Всеки който оспорва властта им и правото им да колят и бесят е злодей, не е просто "друг като тях", равнопоставено борещ се за своето, не е дори "равен сред хищници"; също като в изпълняваната на практика американска доктрина за "злите държави".

  Ционисткият расизъм

  Ако се приме, че първата "конституция" на ционизма** е Вехтият завет на Библията, то значи те по собствено самоопределение твърдят, че са "богоизбран народ", което е същото като "висшата раса (народ)" на нацистите. Отношението на Израел като държава спрямо палестинците - местното, коренно население - е показателно.

  При все че в американския финансов, ако не политически, елит има значителен дял от евреи, а пропагандният развъдник Холивуд е собственост на евреи - няма нищо чудно в американската политическа самоувереност за "богоизбраност" и несправедливостта към другите народи и по този параграф, освен параграфът на титаничната им военна мощ, която им разрешава да правят каквото си искат безнаказано.

  Гръцкият, римският и византийският расизъм

  Те са "цивилизацията", останалите са "варвари", които могат да бъдат поробени и трябва да бъдат "цивилизовани".

  Английският расизъм

  Англичаните - по същия начин, - както е отбелязано от Кант. В по-ново време държавната им медия Би Би Си (BBC), финансирана с милиарди(?) паунда годишно само от преки телевизионни данъци, е била създадена с цел да продължи пропагандата, извършвана яростно, безсрамно и успешно по време на Първата световна война, когато Англия* е била на пътя да бъдат победенa от "варварските" си противници, "новите хуни".

  САЩ-анският расизъм

  Той е продължението на английския, САЩ е създаден от англичани ренегати. В конституцията на ново-"освободената" държава се говори за "свобода" и за "права", нищо че основателите на страната са робовладелци, за които явно чернокожите и индианците не са хора (също и жените, но това е друга тема).

  Както е известно, дори и през 60-те години на 20-ти век в САЩ продължава апъртейд, законово уредено расово разделение и се извършват линчове над чернокожи - от "богоизбраните" "уповаващите се на бога" "висши раси" в "страната на свободата".

  В духа на интересчизмът, когато вятърът задухва на другата страна, САЩ изведнъж стават готови да разкъсат всеки, който спомене нещо за расови различия - без зла умисъл или призиви на насилие, просто факти. "Те се борят за правата и свободите!"****

  Разбира се, зверствата над виетнамския и много други народи не минават за расизъм и за геноциди: за тях "това е просто война"; да изтребваш милиони хора в страна на другия край на света заради политическите им убеждения - или заради липста на такива - явно не е расизъм, то е... "политизъм" и е "позволен".

  Едно от правата - както е известно от филмите - е правото да мълчиш, защото всичко което кажеш, може и ще бъде използвано срещу теб в съда. Друго име на това право изглежда е... "свобода на словото" - виж другите статии от брой втори на РАЗУМИР.

  Англо-американският културен расизъм и увереността в безспорното им превъзходство

  Трагедията е, че покорените народи приемат, подемат и утвърждават тази англо-американска вяра. Светът приема, че англо-американската музика, кино и пр. е "най-висшето" и най-културно изкуство и му подражават.

  Т.нар. "глобализация" всъщност е англо-американизация в още по-голяма степен. Насаждане на тяхната култура, техните ценности, техните клишета и стереотипи, техните модели. Метрополията на империята навира, насажда и набутва колонизираното население с образците на своя авторитет.

  По време на Римската империя това е бил латинският език ("lingua franca"), римската администрация и пр.

  Днес САЩ налагат с военна сила "демокрация" по света (виж РАЗУМИР, брой 2, за американския смисъл на думата "демокрация" - тирания, тоталитаризъм, манипулирано обществено мнение, раболепни слугуващи лъжесвободни медии и пр.).

  Самите англичани и американци, както и мнението което пропагандата насажда, е че те са "родина на свободата". В тяхната поп-култура фашистите, расистите, "хуните" са само другите - немците, "комунистите", руснаците, виетнамците, зомбитата, "живите мъртви", извънземните, чудовищата, роботите и пр. Един случаен поглед, за пример, из научнофантастичния роман "Exit Funtopia" от Мик Фарън, 1988 г., с. 34:  Подчертаното: "вечна война", "ще възстановят цивилизацията", "прилича на фашистка теория за господстваща раса", "[те, онези от свръх-корпорациите се мислят за] висша/превъзхождаща култура".

  Войните в англо-американската култура типично се предизвикват от онези, другите, "фашистите", които "неправомерно" се взимат за "висша раса/култура" спрямо установената "по право" (правото на джунглата). Сблъсъците с "нисши" раси (индийци, африканци, индианци, араби от Близкия изток, иракчани) не се броят за война заслужаваща отбелязване от тях или като нарушаване на някакво право. Виж Кант: за "предимно търговските народи" онези другите - "нисшите" туземни - народи са "нищо".

  Англо-американската култура не се представя - от официалната пропаганда и от масовата поп-култура - като основана на фашистка теория за господстваща раса вероятно защото те направо изпълняват неписаните си вярвания на практика, смятат своето превъзходство за безспорно и очевидно; следователно няма нужда от изрична теория като "Моята Борба" на Хитлер и пр., която да обясни или оправдае безчестните им действия.


  Хващат корабите, отиват на 15000 - 20000 километра. Примамват, избиват, поробват, ограбват, съсипват. После насаждат "съвършения" си език, възпяват го като уж "най-богатия на света с 9999999 думи". Изпращат мисионери да се опитват да насадят религиозните си маниери и организация.

  Виж отново
  как говори Кант за тях.

  Те, "държавата", публично нямат широко разпространена сред масите "теория" за себе си като за висша раса и висша култура. Да, в Англия има Бангладешки или всякакви етно-ресторанти, а имигрантите от колониите скоро ще превърнат метрополията в Нови Пакистан, Нова Индия и Нова Шри Ланка - от такава гледна точка те позволяват на другите култури да присъстват - те имат право да... готвят свободно!

  Но другите "Те", аристократите, "висшистите" на обществото и техните служители имат учебници за своето за тях "вродено" превъзходство спрямо по-нисшите "касти", които са в обръщение и се преподават на класово ниво (виж статиите от бр.2 на РАЗУМИР, мисли на Оруел и Чомски) - сред "висшите" класи в университетите - като се почне от това "как трябва да се държи" един представител на висшата класа и т.н.

  "Висшата раса" на капиталистическите държави не е целият народ, народът е жертва почти както в колониите.

  "Висшата" раса и "висша култура" е прослойката от финансови и политически избраници, които са преплетени помежду си. Културата на инстересчийството (интересчизмът), на алчността и раболепието, които се възпитават у подчинените, които чрез подмазване, изпълнителност и конформизъм да бъдат допуснати в класата на господаря и т.н.

  * Употребявам Англия, а не "Великобритания", с оттенъка че втората в държавно отношение е толкова "Британия", колкото Съветският съюз политически е "съветски", основан на съвет от "свободни" държави във федерация, а не е авторитарно централно руски с васални страни - както го наричат неговите врагове: Съветска Русия.
  Подобно: Уелс, Шотландия и Ирландия (днес само Северна Ирландия) са първите жертви на английския империализъм и не е редно да бъдат осъждани по подразбиране еднакво като своя поробител.
  ** Забележете, че повечето хора, на които ционистите лепват етикета "анти-семити" (извън сюжета от Втората световна война) всъщност са анти-ционисти. Разликата е дебела! Естествено, че неумопобъркан разсъждаващ човек трудно може да бъде анти-... заради етническия произход към личности като Алберт Айнщайн, Норберт Винер, Карл Маркс, Ноам Чомски, или ако щете актьорите Натали Портман или Робин Уилямс, или пък анти- обикновени хора.

  Онова, което през вековете е будило възмущение у мислители (като например Шопенхауер, заклеймяван като "антисемит" от ционисти и повърхностни учебникарски учени) не е собствено етносът или обикновените хора; а повтарящата се политика, действия, несправедливост наглостта и пр. на определена прослойка от този етнос - например лихвари.

  По същия начин както английските безчинства, несправедливост, алчност и колониален империализъм е движен не точно от целокупния английски народ, или от отделни учени, математици, философи*** и пр., а от управляващата "благородна" каста от мерзавци, политици, властолюбиви коварни лицемери и масови убийци и обирджии. Такива има навсякъде във всички страни, но в Англия този тип хора са си вършили работата твърде добре.

  Народът е виновен дотолкова, доколкото е служил на подлеци и не е успял да се пребори с дресировката. Виж в "Лъжесвободната преса в Англия ..." от брой втори на РАЗУМИР за разбитата демократична революция в Англия през 17-ти век и за "свободата" на мисълта от тогава до днес.

  Когато говоря за Англия в тази творба имам предвид именно определената прослойка.
  *** Освен подлогите на зверските режими, разбира се
  **** Интересна прилика с българската етническа партия ДПС
  ***** Всички империалистически нишки ще бъдат разгледани отделно в бъдеще.

  Южна Африка, САЩ и Смъртносно оръжие 2

  Бел.п.: Сравни също с внезапната широка подкрепа от САЩ на онеправданите чернокожи при накланянето на везните към разбиване на Апъртейда в Южна Африка в края на 80-те години, отразено и изразено ярко в пропагандния екшън филм
  "Смъртоносно оръжие 2" (1989 г.)

  Там е представен южноафрикански висш дипломат(!!!) като сатанизиран могъщ главатар на организираната престъпност, който се прикрива зад имунитета си, а един от хората му е направен да има известна прилика с Адолф Хитлер.

  Самото създаване и разпространение на филм, предназначен за милиони зрители, за целия свят, където недвусмислено се изпраща послание за ДИПЛОМАТ на чужда КОНКРЕТНА държава, и самата чужда "независима" държава като престъпна (и не говоря за вероломството, че тя до преди няколко години е била "приятелска"), е наглост която обикновено си позволяват в такава степен единствено САЩ, вероятно и Англия - виж например и филмите за "великия таен агент" Джеймс Бонд, който е известен още като "оня бастун с правото да убива, щото го прави за кралицата баба Яга"***.

  Разбира се, "Холивуд е частна институция", "има свобода на словото", "филмовите продукции не са политически".

  Да-да... Добре работеща институция за интересите на държавата, в която съществува - да. Американската пропаганда се излъчва от всички киносалони и от всеки телевизионен канал и радио.
  В по-ново време виж възхваляващия раболепен филм за Нелсън Мандела - същият, докато е бил "законно" в затвора на тогава "братска за САЩ Южна Африка", е присъствал и в американския списък с международни терористи.

  Американско правосъдие 3

  с участието на Фернандо Мориентес, Джорджия Казабланка, Сесилия Шмиценберг, Джордж Фристърмайер и др.

  Представете си филм, в който в главната роля е Държавният секретар на САЩ - такива са Мадлин Олбрайт, Хилъри Клинтън, Хенри Кисинджър. Нека да я наречем Хероилъри Кльонтънсън, защото тя търгува с колумбийски наркобосове и пренася тонова дрога в "правителствения товарен кораб". Когато разбира, че нейната лична секретарка и секс бомба спи с местно непокорно ченге, което души наоколо, тя собственоръчно я удавя: "кучко, как можа да ми изневериш!" След това изпраща боен хеликоптер за да надупчи и взриви дома на полицая, и то не толкова, защото се страхува, че има опасност да разкрие наркотрафика й, - a от чиста женска ревност. Все пак тя е висш американски дипломат. Всички така или иначе знаят, че с кораба се пренася дрога, и че като американски дипломат на нея всичко й е разрешено и може да върши престъпления дори и открито. Единственият, който не знае, е ченгето от Богота, защото то до последно вярва в американското правосъдие и справедливост. Като малък е откърмен с филми като "Полицейска академия", "Смъртоносен пишляк 2", "Брат ми Рома Рамбо 3", "Дрога" и със спортни предавания, в които най-великите атлети участват на финалите на "междуконтиненталната" купа по бейзбол между отборите на Северна Каролина ГМО Интернейшънал и Кънектитът Хероина Кола Юнайтед.


  Колумбийският герой обаче оцелява от напедението и съзира американския флаг, който гордо се развява на атакуващите го вертолети и на бомбите, които изсипват на главата му.

  Претърпял пълен душевен обрат, сержант Енрике Хуеско Педросо се добира до яхтата на американския държавен секретар - където тя обича да прави оргии с мъже с 40-50 години по-млади от нея, а понякога и с момченца на 13 г. Не че е чак толкова перверзна - на тези години понякога остава суха и тогава предпочита по-малки инструменти. Следва престрелка, при която героичният колумбийски защитник на правдата избива американските агресори и убийци, в това число:
  • цялата лична охрана от 200 борци
  • 1000 обучени войници с опит в Ирак
  • 3 изтребителя
  • 4 хеликоптера K50
  • два танка с роботизирано управление
  • един самолетоносач
  ... които целокупно охраняват американската приятелска делегация, дошла да запази мира и разбирателството между двата братски народа.

  Останала сама, беззащитната американска дипломатическа наркокралица Хероилъри Кльонтънсън изправя полуразсъблечената си и увиснала плът срещу голото оръжие на Енрике Педросо. Старческата й ръка повдига чаша с миризлив ликьор, и лейдито троснато изплюва на испански, с американски нюйоркски акцент:

  - Свали този пистолет, и извади онзи, жребецо. Имам 20-годишно уиски в каютата.

  Неумолимият полицай обаче нито го прибира, нито го вади.

  - Имам дипломатически имунитет! - изведнъж придобива сериозност Хероилъри, отпива поредната глътка и изхлъцва в средна фаза на алкохолно опиянение.

  Енрике обаче й отвръща:

  - Вече ти е отнет, курво! - и й пръска дипломатическия мозък.

  Милионната публика по света ръкопляска, свири и става на крака: браво, така й се пада на тая мръсна дърта чанта! Заради нея милиони деца и младежи по света се дрогират и умират! Да живее колумбийската полиция!

  Дали такъв филм би бил приемлив от САЩ? Възможно ли е да си представим подобно произведение да върви масово по кината - особено пък в САЩ, - да се излъчва отново и отново по телевизията като "Умирай трудно" по една българска телевизия, и да се превърне в "екшън класика". Наистина би било страхотна класика! Ха-ха...

  Как и с какъв тон обаче САЩ би тълкувал подобен... художествен... или дипломатически акт, - ако филмът е например колумбийски. Да речем, че Колумбия решава, че САЩ вече не им харесва, затпва пренасочва външната си политика в друга посока и този филм е един от символите на тази промяна - както "Смъртоносно оръжие 2" е знак за смяната на американската външна политика спрямо ЮАР.

  Какво биха заповядали собствениците на мощни киноразпространителски дружества, с октоподски корпоративни пипала в целия свят? Да не говорим за американското правителство.


  Руският филм "Сибирският бръснар" на Никита Михайлков (1998 г.) е бил - на практика - цензуриран в САЩ; разбира се, не официално "забранен" със закон, просто всички разпространителски компании задружно "случайно" са решили да не го разпространяват, и малко американски кинолюбители въобще са чували за него.

  Най-убедително звучащата кратка причина е, че главният герой е американец - който имигрира в царска Русия в края на 19-ти век - и е бил представен "като идиот, който не знаел кой е Бетовен".

  Спомням си за една руска книга от 1970-те години (?), в която правят интервюта с американка и руснак, и показват американката като... да, като невеж "идиот", сравнена с образоваността на руснака. Уж това е било пропаганда - ама не съвсем. Из Интернет има безброй анекдоти и интервюта с минувачи; проучвания за това колко си 40-50% от населението вярва, че Земята е на няколко хиляди години, или пък че Слънцето се върти около Земята, или пък че вероятно голяма част от американците не говори и думичка чужд език - за какво й е, нали "всички говорят английски"?
  Виж любопитния диалог между потребители в ИМДБ - вкл. коментарите и на онези, които твърдят, че филмът не бил забранен, а "просто разпространителските компании били движени от търговски интерес, и смятали че няма да има никакъв успех сред публиката":

  Дискусия в ИМДБ за "Сибирският бръснар"

  Сравни също с холивудския филм "Семейството" The Family, 2013 г., който беше излъчен дори по БТВ или нещо такова тази година (което само по себе си е показател за това колко е долнопробен, предвид че е само на 2 години и са си позволили да купят правата).

  В него американски "имигранти" от престъпния свят се заселват във френската провинция.

  В една от сцените:

  1. Французи обсъждат в магазин "колко мразят американците" (глупост)
  2. Американката ги чува, ядосва се и ВЗРИВЯВА магазина - като подпалва газова бутилка

  Горната дебелашка тъпотия се очаква да е "смешна" - "комедия" е, "на шега е". Да, ама не - очевидно ПОЛИТИЧЕСКО послание, предупреждение и пример - отправено и представено нагледно.

  Французи, "френски селяни", говорят "неуважително" за великите американци - какво ядели и пр., хамбургери ли; и пр.

  Дори и да е така, отговорът е в чутовна степен несъразмерен със "заплахата": няма диалог, спор или отрицание на "вражеските" твърдения чрез филмови художествени средства; няма "вижте, ние не сме такива, нещата не стоят така; или пък: не ни пука - ние сме си такива, това е "нашият начин на живот - ядем хамбургери, тежим по 150 кила, така ни харесва, не щем да пием вино и да ядем мухлясало сирене".

  Не, американската героиня не участва в дискусия - би било под достойнството й - макар че като по чудо някак си разбира френски език, или пък французите - възрастни хора, селяни - говорят на английски, за да я дразнят. (Французите са известни с "шовинизма" си и че избягват да говорят на английски, а подканват гостите да ползват френски.)

  Тя обаче "не преговаря с терористи"; тя отговаря без думи: БУМ! Излиза безцеремонно и невредима от "театъра на бойните действия", не удостоява "враждебните" МЕСТНИ ХОРА дори с поглед. Това е техен дом, те тук са родени и тук живеят, а ТЯ Е ПРИШЪЛЕЦ, натрапник, като колониалните империалисти. БУМ! Излиза - горда и надута, "обидена" от истината - а зад нея всичко се взривява: БУМ!

  Всъщност и този глупав треторазреден филм със застаряващи звезди (Дениро и Пфайфър), и фактическата забрана на "Сибирският бръснар", а бих посочил и шегата която Марлон Брандо преди години си е правил с шефовете на Холивуд и какво му се случва (виж 0.1, "РАЗУМИР", брой първи) показват едно:

  САЩ, ръководителите там, "едрият бизнес" и пр. нямат никакво чувство за хумор, нито за самоирония; напротив, надути са с грамадна наглост и ниско самочувствие.

  Те се чувстват в пълното си право да осъждат на най-висока сцена, да се подиграват, да заклеймяват, да лепват етикети, да създават пресилени и неверни стереотипи с/на/за когото си искат и както си искат.
  Виж стереотипът за руснаците - винаги говорят английски с нелеп типичен акцент и пр. - дори и във филм, в чийто сюжет участват само руснаци, те помежду си говорят на английски с карикатурния акцент. Виж скорошния филм "Дете 44", в който се сатанизират руснаците и той "не бил пропаганден" по време на всичките икономически санкции и нова Студена война.
  Ако обаче някой друг, някой... "роб", някой "от лошите",... се пошегува с тях, дори и добронамерено, дори и те самите да фалшифицират че някой бил казал нещо лошо за тях, дори и да каже всеизвестна истина (както е направил Брандо), или само да изрази публично неодобрение спрямо Величието им: ето това ще му се случи - без обсъждане, без диалог, без предупреждение:

  БУМ-БУМ!  * Един слабо разгласяван исторически факт е, че Франция подпомага американската "освободителна" война за независимост през 18-ти век. "Храбрият американски """""поробен""""" народ - поробен от собствените си сънародници - се освобождава от злите англичани (от собствената си оригинална нация) със """""собствени сили""""", за """"свободата""""" на """хората""" - черните за тях не са били хора, какво да се прави. Франция е била съюзник на САЩ още в зората на държавността им и е разбираемо, може би като враг на Англия.


  ** Холивуд, индустриалното едро кинопроизводство, е създадено след Първата световна война, за да служи като машина за пропаганда. Той продължава да изпълнява тази цел и до днес - чрез по-голямата част от гъзомойните телевизии и киноразпространители по целия свят, които излъчват почти изключително филми от там.

  За повече информация потърси: романът "Холивуд" от Гор Видал, "комисията Крийл" и др. (виж в 0.2., "РАЗУМИР", брой 2, "Кои сили моделират водещите медии в статуи на статуквото?")


  Би Би Си (BBC) е създадена със същата цел и неотклонно отразява "истината", всъщност американците първоначално се учат от английския опит с пропагандата през първата световна война.
  *** Осъзнаването на двуличната и безчестна английска политика през вековете, и на мощта и наглостта на англо-американската пропаганда, може да накара човек да преосмисли някои сляпо приемани за безспорни факти от историята, когато са идеологически оцветени и са ни натрапени от страни, които са били наши врагове и са имали изгода да ни очернят.

  Важен урок, който не бива да се забравя е, че по време на война - например Студената война, - част от информацията, която идва от вражеските медии - особено от доказано вероломни държави - е 100% ДЕЗИНФОРМАЦИЯ. Не просто погрешни твърдения, а така подбрани, изопачени и предадени, че да предизвикат определен желан вреден ефект у врага.

  Да вземем например т.нар.

  "Български чадър"

  Първо, чадърът е типично английски артикул, или ако избера типично... "български" думи: баш ингилизински такъм. Нещо като английски калпак или английска шапка срещу слънце.

  Много жалко, че на английските шпиони им се налага винаги да си носят "български" чадър, и "български" шлифер, да могат да крият там мечове, пушки и пр.

  Да, да - "английският артикул е отлично прикритие, за да е незабелязано, да изглежда английско!"

  Хайде де... Няма ли по-прост начин, по-обикновен? Трябва точно като се разминава да го бодне с чадър-пушка? И смъртта му "няма да предизвика" съмнение, няма да има аутопсия, няма да има най-щателно проучване? Същата работа може да се свърши и по по-прост начин.

  "Не, те са тайни агенти, трябва да е по-специално..."

  Да, именно. "Те", онези супер-агентите от филмите на Холивуд и Англия - за които знае обществеността. Представата на общественото мнение за тайните агенти. Онези агенти без специални устройства не могат да убиват враговете си, защото... така няма да е интересно на публиката!

  Второ - англо-САЩ-анското кино произвежда безкрайна поредица от филми със стрелби, в които възвеличава героичния таен агент, на чийто член иска да седне и най-злата красавица, и който "има право да убива", право да бъде коварен и да върши "каквото е нужно" - също както е правила и прави държавата Англия през историята си, а след нея й непослушното й, но все пак нейно, дете - САЩ.

  Една от характерните особености на тази филмова поредица за Джеймс Бондьов са именно всякаквите му специални приспособления, машини и пр., чрез които да извършва своите мисии и да има предимство спрямо "врага". В същото време, за социалистическия блок се е знаело, че е изостанал, че произвежда грозни и ръбати москвичи, които можеш да си купиш с една заплата, или малко по-добри лади. Какви ти специални технологии? Те гладуват!

  Впрочем, в един от първите филми за Джеймс Бонд от началото на 60-те години, "От Русия с любов", злодеят е българин, - атентатор, работещ за СССР, - за който се говори какъв главорез е бил. В кръга на шегата - отдалече постлана идеологическа черга в умовете на англичаните, за "доказателство" за убийството на Георги Марков през 1978 г. - ето ДС го е извършило, "българското МИ6" и "руското МИ6".

  Да разгледаме и от нашата домашна гледна точка. От една страна звучи напълно правдоподобно - не се оспорва, че ДС е извършвала престъпления и убийства, че е имало орди от доносници, мръсници на заплата и пр.

  От друга страна, слабо се чува гласът на онези бивши агенти, които не са издавали съседа си Гошо, че като се напие викал "Долу БКП!", или не са наклепвали някого за да се издигнат те, а са били контраразузнавачи и т.н. и са противодействали на разни ми ти Джеймс Бондьовци и тем подобни.
  (Виж напр. фантастичния криминален роман на Любен Дилов: "Многото имена на страха", който разглежда българското разузнаване в положителна светлина.)

  ЦРУ, МИ5, МИ6 и НИ13 имат право да са престъпници, "защото са от добрите", но ДС, КГБ - не, "те са от лошите", а версията на онези, които във въпросния период са били наши врагове, съответно имали са подчертан интерес да ни злепоставят и очернят се приема почти без да се поставя под съмнение(?) от медиите - защото сега "нашите" са онези другите, които са ни колонизирали по-скоро.

  Ако писателят е бил убит от агент на ДС, това би било зловещ комплимент за българските служби - че са успели да проникнат на английска територия и да изпълнят мисията си. Да, но известно ли е самите КГБ или ДС да са тръбяли, да са "поели отговорност" - както сега е модерно от американската пропаганда за "световните терористи" - сами да си признават, да се фукат.

  Разтръбяли са го англичаните, те са извели тази версия, след "независимо разследване".

  Ами ако въобще не е имало никакъв чадър? Ако са боднали прословутото топче след като са го убили по друг начин и са имали контрол върху аутопсията и пресата?

  Във всеки случай британските спецслужби и правителството са имали контрол върху това - не ДС.


  В същото време обаче, ако този сценарий е верен, той е самоунижение за английското контраразузнаване, което се е провалило. Гошо Иванов е еб*л майката на Джеймс Бондьо. Само че МИ5, МИ6 и ББС надали го представят по този начин:

  Предава ББС Лондон!

  "Премиерът на Обединеното кралство Джони Бонбонифийлд заяви, че Агентите на Кралицата баба Яга са некадърни наденици, защото са допуснали убийството на предан и всеотдаен приятел, защитник на свободата, банките Лойдс, Баркли и правата на лорд Бигдикстър и сие. Ще последва чистка от горе до долу и ще има наказани. Кралицата баба Яга заяви, че тя лично ще абдикира от поста и ще предаде властта на принца чичо Яго, който си търси невеста."


  Не, не. По-скоро:

  "Коварните комунистически тайни агенти умъртвиха по изключително изобретателен начин своя сънародник и дисидент Георги Марков. Комунистическата сган дебне отвсякъде: бъдете нащрек, уважаеми роби! Директорът на МИ6, лорд Джони Дикинсън заяви, че въпреки суперкомпютърните технологии на Джеймс Бонд и радарните лазерни телепортационни магнетрони, червените зверове са успели да проникнат в страната чрез тунингован Москвич 1500С Амфибия, който е бил забелязан да лети над Лондон в деня на убийството от местни любители на НЛО. На въпроса "защо противовъздушната отбрана не го е свалила", Дикинсън обясни, че съветските хромирани тасове на турбо-московеца отразили противовъздушните снаряди и ракети чрез военната технология "невидима тенекия 6", разработвана в секретната съветска лаборатория на ТУ, МиГ, Ан и БанАн - последната работеща само около новогодишните празници поради липса на конвертируема валута. "За съжаление" - завърши директорът - "желязната ръка и самоходните ковчези на комунистите, подобно на черната ръка на Дявола, пробиват и най-дебелата стена от любов и свобода, стига свещите на първобитните им двигатели да успеят да дадат искра сутринта и колата да запали без да я бутат. Човек няма застраховка срещу Злото, но господин Хикс, Игрек и Зет работят заедно с нашия герой, сър Джеймс Бонд за сигурността за обичания от нас начин на живот. Да живее кралицата баба Яга и травеститът на банкнотите!"

  Първият травестит, увековечен на парични знаци


  Към подобен размисъл хвърлят и оправданията на Велика сила като САЩ, колко е трудно да се справи с талибаните, Ислямска държава и пр., и как Алкайда с 20 души успяла да проникне в САЩ, да управлява самолети над американска територия без да бъдат свалени, ЦРУ с 999 милиарда долара бюджет месечно да не знае и т.н.

  Как е възможно най-могъщата военна сила в историята, с 4545 военни бази, 8343 самолетоносача и 948548395 ракети да не може да неутрализира 5 или 105, или ако ще и 111105 мъже с бради, ножове и калашници - с по 3 пълнителя, и един пистолет с 10 патрона, - които живеят в пустинята, ядат пясък и се придвижват с камили?

  Как е възможно тези хора да са по-силни от американското военно чудовище, от агентурата на ЦРУ, ФБР и МВР от 38493849384 служители и още толкова свързани с тях потенциални помощници от съюзнически служби, прибавено с почти всичката съществуваща на планетата електронно-придобивана разузнавателна информация.

  Или са сюрреалистично изключително некадърни, което е невъзможно - дори и да искат, - или очевидно просто не вършат онова, което е нужно за да победят "непобедимия" враг от 5 брадати мъже с калашници, бомби и ножове.

  Р875: Не, по-лошо. Възможно е САЩ сами да са създали Ислямска държава, подобно на другото им творение: Алкайда.


  1984


  Джордж Оруел описва въпросния политически и пропаганден похват за всяване на страх и поддържане на вечни войни с "неуморния и непобедим зъл враг" още през 1949 г. в "1984".

  В романа например ще срещнете образа на Емануел Голдщайн - мним, измислен от държавата вожд на подривна групировка - който се излъчва от телевизорите периодично и отправя заплахи, а функционерите на системата от държавната администрация строени гледат и псуват екрана в "двуминутката на омразата".

  Защо ли звучи толкова познато с картинките на онзи дядо с брадата Осама Бин Ладен, който се появява по Бибиси, Е-би-си, Въ-гъ-зъ-ти-ви и пр. и почва да говори как щял да разруши "нашия свят", да прави нови атентати и пр.

  Романът "1984" е широко експлоатиран на Запад като "заплахата на комунизма/социализма", а Оруел всъщност е социалист, който осъжда капиталистическата експлоатация и тоталитаризъм толкова, колкото и комунистическата в Сталинския СССР. Романът разказва за футуристичния Ангсоц, а не за "Совсоц".

  Естествено, едва ли някъде от баналните средства за масово осведомяване ще чуете за истинските политически убеждения на този култов писател, макар че капиталистическият свят неуморно използва романите му в изопачен едностранчив вид, за да доказва колко страшен е социализмът. Оруел всъщност пише за това колко страшен е тоталитаризмът, колко страшна е държавната бюрократична машина, колко ужасна е експлоатацията и манипулацията на човешките умове и колко икономически ресурс има за всички да са добре - но върхушката иска само тя да е добре.

  И отново:Оруел пише за АНГЛИЯ, а не за СССР.

  Още една тухла в стената - Another brick in the wall, Pink Floyd

  Друга прогресивна английска творба, изопачена от (...) медии е "Още една тухла в стената".

  Тъй като се пее за стена, според тях това значи "Берлинската стена" - която пада около 10 години след тази песен. Да, изглежда че след това и самата група се възползва от тази интерпретация.

  Но както и Джордж Оруел, Пинк Флойд очевидно пеят за АНГЛИЯ; за английската образователна система:

  Нямаме нужда от образование!
  Нямаме нужда от контрол на мисълта!
  Без мрачен сарказъм в класните стаи!
  Учители, оставете децата на мира!
  Чухте ли, даскали?! Оставете децата на мира!
  В крайна сметка вие сте още една тухла в стената.

  Ей, даскале! Я остави децата на мира!

  Нямаме нужда от още една тухла в стената!


  Нямаме нужда от още един безличен човек, създаден по калъп, който да поддържа системата

  Нямаме нужда от дресирани, обработени, манипулирани деца.
  В тоталитарното ни английско общество.


  Няма нищо общо с някакви берлински или китайски стени.

  Колониализация, глобализация и стокхолмски синдром


  1. Военно-икономическата колонизация води до културна такава.
  2. Глобализацията е новата дума за имперска колонизация - по-силните, "великите сили", източват каквото могат от по-бедните, както са го правили и преди векове.
  3. Културната колонизация и промиването на мозъците чрез медиите/пропагандата и подмяната/избирателното и едностранчиво представяне/замазването на историята водят до стокхолмски синдром и приемане на новото господство като "естествено" и "най-добро".


  При стокхолмския синдром жертвите на отвличане/похищение, заложници на въоръжени нападатели/насилници, постепенно стават съпричастни със своите завоеватели, и дори започват да защитават тяхната кауза и да оправдават насилието им.

  Обяснява се с това, че насилникът се възприема като "добър господар", защото животът на жертвата зависи от неговата воля, той е притежавал властта да убива и наранява, а не я е използвал - "следователно е добър". Жертвите приемат убежденията на похитителите.

  Така се случва и с народите - покорените, колонизирани, завладени, източени, експлоатирани народи, започват да се кланят и да боготворят културата на похитителя - тя е "по-висша", "по-цивилизована", "по-напреднала". Не малка роля в това имат главните медии и образователна система - тръбачите и ибрикчиите на властимащите, - които обработват умовете на хората и ги отклоняват от "неправилни мисли".

  Интересчиите се отъждествяват с поробителите/по-силните на деня, защото виждат че там е властта, силата и възможността за "успех в живота" и растеж - сравни с гърчеещите се българи, за които говори Паисий. Сигурно е имало и помюсюлманчени българи, които са искали да се издигнат в обществото - за да имат политически права.

  Жертвите на колонизация приемат езика на своя насилник: индийците дори се гордеят(?), че ползват английски. Според инфографика от http://jakubmarian.com/ най-популярният втори език, изучаван в Ирландия е... ирландски. Цяла Западна Европа и Румъния е с "промити мозъци" от римляните - "lingua franca", - а Южна и Централна Америка - от испанци и португалци. Поляците са "по-католици и от папата" след като векове са били под немско владение. България приема православието като официална религия заради сделка със своя най-могъщ враг - Източната римска империя. И въпреки 5-те века под турско робство, все пак в българския език само са навлезли турски думи, а ние продължаваме да говорим български и това да е официалният език.


  За съжаление завоевателят ви, насилникът ви, онзи който иска да ви ограби и ви заплашва с оръжия - той надали го прави "за ваше добро".

  И онези, които не са с насилника и не подкрепят агресивната им алчна култура не са "варвари" - или "зли държави", или част от "оста на злото", "терористи" и т.н. само заради това.

  Римлянин, англичанин, американец*** - те не са единствената "цивилизация", те не са "културата". Културата и цивилизацията НЕ СА "ЕДНА" и не са еднородни - освен при тоталитарни имперски режими, в жестоки насилнически доктрини на "фундаменталисти", които унищожават и смачкават всичко, което не се подчинява на тъпоумната буква от техния "закон" - законът на по-големия мерзавец.

  *** Х: Защо Америка се казва Америка? Как местните жители са наричали земята си? Завоевателят, мръсникът, дава име на поробените територии, налага езика си и пр.

  ...

  Подобни синдроми обикновено се основават на чувствената система на мозъка, на неразумни прости хормонални емоционални къси съединения.

  Когато човек разсъждава, трудно може да приеме, че някой насочил пушка към главата му му мисли доброто.

  Особено ако идеалът на онзи с пушката се състои в: пари, печалба, завладяване на нови територии, поробване и източване - доказано в историята и утвърдено от самите тях. "Частният" интерес (на силния, богатия, господаря), който "води" до "общо благо" - за общността на господарите.

  Писмото на Георги Марков - от "комунистите" при капиталистите е като от трън та на глог

  Всъщност осъзнаването на английската политико-икономическо-военна природа и начин на действие - безчестно, безправно и интересчийско, - и на манипулативните им медии, и особено едно собственоръчно написано писмо от Георги Марков разкриват, че фактите около неговото убийство може би стоят по различен начин от този, който е представен от вражеската страна по онова време и размножаван от нашата преса подчертано така, както го представя вражеската на България през онези години преса

  Валентин Фъртунов, ПИСМОТО НА ГЕОРГИ МАРКОВ [от 2/1977 г.]

  Не изглежда никак невероятно Георги Марков да би е бил убит от великите английски тайни служби - от някой Джеймс Бондьов Вероломньов. Според това писмо, българският писател се е превърнал в заплаха за тяхната държавна сигурност, след като е разбрал, че бягайки от социалистическа България в капиталистическа Англия е преминал от трън та на глог. Открил е същите структури, същите интересчийски живуркащи човечета, гъзомийници и слуги на системата и финансовата печалба.

  Така е станал опасен за Запада, а не за социалистическия блок - Георги Марков вече е имал достатъчно време за да разкаже за лошите неща на Изтока, и след като вече е бил в Англия - той вече е бил по-наясно с текущите събития и обстановка в Англия, отколкото непосредствено с актуалното положение в България "от вътре".

  В този ред на мисли, ако все още тази версия звучи невероятно, сравни с пълната безумна скалълпена фалшификация относно "Българската следа" в атентата срещу папата, раздутa до небесата от Западните медии през 80-те години (прави чест на папа Йоан Павел Втори, че винаги е заявявал, че не е вярвал в такава "следа").

  Този случай е обстойно разобличен като абсолютна несъстоятелна и безсмислена измишльотина, например в няколко книги на Ноам Чомски.

  Западните медии обаче не са си направили труда да измият това изакано от тях самите петно, и така: "българския чадър", "българската следа".

  Виж също за английската цензура на въведението към "Фермата" от Джордж Оруел в статията на Ноам Чомски, преведена на български: Кои сили моделират медиите в статуи на статуквото?, в което писателят заявява, че книгата осмива не само Съветския съюз, но и Англия, където инакомислещите не биват допускани да се изказват - както иронично английската цензура доказва, а този недопуснат текст излиза наяве чак няколко десетилетия по-късно.

  Няколко години след ранната смърт на писателя излиза английският анимационен филм, първият пълнометражен, Фермата (1954)
  Създателите на филма си позволяват да изопачат края на историята на 360 градуса.

  Оригиналният завършек е следният: прасетата (сталинистите) се събират с хората от другите ферми (капиталистите, едрите земевладелци, индустриалци) и заедно пируват и тънат в разкош, докато останалите животни (работническата класа, останалите хора) се трепят от работа, мъчат се и някои от тях биват избивани. С други думи: капиталистическата и комунистическата върхушка се състои от един и същ тип хора, имащи едни и същи интереси, а именно: привилегии, богатство на гърба на другите, експлоатация на хората, лично облагодетелстване, безчестие и пр.

  Във фалшифицирания край, прасетата (сталинистите, комунистите) "завладяват" и "другите ферми" (другите държави), и се събират да тържествуват и пируват в първата ферма. Тогава обаче животните вдигат бунт и разбиват прасетата...

  Я виж ти, че Джордж Оруел не е ли казвал същите неща, за които говори и Георги Марков във въпросното писмо???

  Светлите умове говорят за английските масови зверства от векове. Освен немецът Кант, анлийският икономист Адам Смит също критикува грабителската политика на Англия през 18-ти век в "Богатството на народите"; там той пише не само за разделението на труда и за вездесъщата според англичаните "скрита ръка на пазара", но и за разорението на колониите, което Англия предизвиква (виж Н.Чомски).

  Редица честни независими, не слугуващи на авторитети мислители на 19-ти век осъждат Англия по един или друг начин: и Шопенхауер, и Маркс (който разнищва английското зло например в "Капиталът"*), и Енгелс (в "Анти-Дюринг").

  Сравни с мнението на "дворцовия" тогава философ Джон Лок за демокрацията в статията от този брой
  Лъжесвободната преса в Англия и САЩ през 17-ти и 20-ти век - по Ноам Чомски и Джон Дюи

  * Виж: "Капиталът", том първи, част осма, от глава 23 до 33 (до края). с.500- ... (англ.)
  Capital, Volume I, html
  Capital, Volume I, pdf

  Swinestan Chuchurchill - the furher of the English assholism

  Като държава и като политика, Англия е исторически доказан и широко осъждан вековен престъпник рецидивист в международното право. Затова не може свинчета със звънчета като Свинстън Чърчил да учат "нецивилизования" свят на човешка нравственост и законност, нито пък може да се има доверие на доказано коварна, вероломна и интересчийска политическа класа, каквато е английската от още по-отдавна.


  САЩ като непослушно дете на Англия, родено под бащинството на алчни английски адвокати-ренегати сепаратисти, "борци за свобода" от собствената си родина, продължава делото на "майка" си с още по-голяма ожесточеност.
  Източник на откъсите от книгата на Н.Чомски: http://www.ontheissues.org/Archive/Rogue_States_Homeland_Security.htm

  Обобщение

  Забележете, че:

  Гореспоменатите мислители имат разнообразни и противоположни политически убеждения:

  Кант Вярва в световна федерация от независими републики като път към вечен мир. Осъжда робството, експлоатацията, фалшивата християнска правоверност, мерзостта, безчестието.
  Шопенхауер Вярва в монархията като възможност за най-справедливо и човеколюбиво управление, даващо възможност за издигане на гениални хора; изразява бурно неодобрение към републиките и привежда примери до какво водят (робство и пр.); не подкрепя социалистическите идеи от началото на 19-ти век. Осъжда робството, експлоатацията, фалшивата християнска правоверност, мерзостта, безчестието.
  Енгелс Републиканец, социалист/комунист, един от основоположниците на научния социализъм/комунизъм. Радетел за справедливо възнаграждение и разпределение на плодовете на труда, за справедливо/по-кратко работно време, за по-хармонично развитие на личностите а не превръщането им в безмозъчни "придатъци на машините", вършещи малък брой еднотипни действия до припадък.
  МарксРепубликанец, социалист/комунист, един от основоположниците на научния социализъм/комунизъм, разнищил основата на злото в капиталистическата икономическа система - експлоатацията чрез незаплатен труд, натрупваща се в принадената стойност на стоките. Работят заедно с Енгелс и споделят убеждения и цели.
  ЧомскиОпределя се като анархист, анархо-синдикалист. Вярва, че хората поначало се движат от творчески, съзидателни мотиви и от желание за сътрудничество (а не противоборство и надмощие), но установената йерархична насилствена обществена структура [от определена интересчийска част от хората] и пропагандата от медиите ги дресира, потиска и подхранва тъмните страни на човешката природа.
  ОруелСоциалист, анти-тоталитарист. Вярва, че светът още в първата половина на 20-ти век е имал достатъчна индустриална и технологична мощ, за да даде на всички хора качествени условия за живот без непосилен труд, насилие и експлоатация, но върхушката умишлено се противопоставя на тази възможност. Открива общото зло и критикува както Сталинисткия комунизъм/болшевизъм, така и Английския "изтънчен" тоталитаризъм, политическа цензура и дресиране на населението чрез пропагандата. Виж "1984", откъсите от "нелегалната книга на Емануел Голдщайн", с. 182 - 216 в изд. на "Профиздат", 1989 г.
  МарковОткрива общото зло и недъзите съществуващи едновременно в социалистическия източен блок и във вулгарния капиталистически западен блок и в частност Англия, подобно на колегата си Джордж Оруел.


  Общото между всички обаче e човеколюбието (хуманизмът) и че всички заедно осъждат насилието, експлоатацията, безчестието, жестокостта, безправието, несправедливостта, алчността, фалшивата правоверност, лицемерието и пр., които като с лупа се съсредоточават първо в Англия, а след това и в САЩ.  Заключение - "ти откри Америка!"

  Един от наивните коментари за роптанието ми срещу англо-американското зло на хора с интересчийски убеждения или просто примирени със "световния ред" и "световната справедливост" би бил следният:

  Интересчия: Ти откри Америка!!! Да, империите са такива. Те завладяват, избиват, поробват, ограбват. Затова са империи! Ако не беше толкова самонадеян, можеше да си спестиш напъните! Това което казваш "всеки го знае"!

  Великите империи със силата и правовата си държава поддържат ред, дисциплина и просперитет! За да няма анархия и беззаконие! Те разнасят цивилизацията, културата, технологиите и водят прогреса на човечеството!

  Правят го, защото са по-добри от останалите - по-предприемчиви, по-кадърни, по-изобретателни, по-работливи! Ако те не го бяха направили, щеше да го направи някой друг - най-добрата защита е нападението. Извършвали са "превантивни нападения", защото другите е можело да ги завладеят!

  Да, налага им се да убиват непослушните и непокорните, но какво да се прави? Така е и в природата: хищниците и лешоядите убиват и изяждат слабите и болните същества - те са "санитарите на природата". Лекуват света от заразите на злите държави, които заплашват световната стабилност. Нима подкрепяш терористите? Великите сили пазят света от тях, за да живеем спокойно и мирно!

  Ако ти беше на тяхно място, как би постъпил? Винаги е имало вълци и овце! Когато имам възможност, и аз се възползвам! Всеки се възползва, ако може, ти ако си мухльо и шматка и не го правиш - толкова по-зле за теб! Тези които не са далновидни или са мързеливи - ще дърпат хомота и ще се подчиняват! Така е в природата и при хората!

  Те са най-богатите! Най-развитите! Имат най-висока производителност на труда! Най-великите държави на света! (Прави дълбок поклон и им целува краката, след това им сваля гащите и им налапва хобота.)

  Всички искат да живеят и работят в САЩ и Англия, за да се реализират "по специалността", да намерят достойно заплащане за своя труд и да успеят в живота!

  Подобни са мислите на подчинените колонизирани туземци. Послушните кучета на империите. Тези, които са издигнали насилническата власт като услужливи изпълнителни служители на волята на убийци и човекоядци, и след това я поддържат като верни покорни роби и слуги.

  Раболепни, подмазващи се, драпащи да ударят кьоравото и келепира - или пък не чак толкова лоши и покварени, но просто примирени и покорени. "Няма друга възможност". "Така стоят нещата в света, другояче не може да бъде". "Това е най-добрият възможен свят." "Всеки се бори с живота". "Трябва да намериш своето място в света". "Да се примириш с нещата, които не можеш да промениш." "Наведена глава сабя не я сече." И т.н.

  Тези "обикновени хора", които:
  • "просто си вършат работата"
  • "просто изпълняват заповеди"
  • "просто се реализират по специалността"
  • "просто са интересчии" и т.н
  ... са онези, които поддържат и правят възможно статуквото на несправедливата власт. Хора, на които не им пука с колко кръв, мъка, безчестие и безплатен робски труд "успелите" народи и те самите - като суетни самодоволни "успели" хора - са се издигнали до мястото си на финансово-икономическото, техническо и военно превъзходство спрямо по-"нисшите", по-"мързеливи", по-"нецивилизовани", "некултурни" и пр. народи.

  И ако те приемат за законна властта на онези, които са се издигнали и задържат властта си по този начин, то те би следвало да поемат отговорност за всички беззакония и всички зверства, извършени от техните господари, с които те са били съгласни.*

  Вярващите от тях да му мислят, когато Бог - собственикът на "авторските права" на кръстния знак - им потърси сметка за всички "нарушения на франчайза" и неправомерна употреба на "запазения търговски знак"...

  * А онези, които не приемат тази отговорност и си мият ръцете с "просто си върша работата" и т.н., дано осъзнаят, че по този начин заявяват, че не съществуват като личности, защото са били маши в чужди ръце и кукли на конци без собствена воля. Те са "избрали" да бъдат част от изпълнителната маса на един тежък вирус - паразит, болест, - превзел и експлоатиращ организма на човешката популация.

  Послепис

  Сравни

  Въпросите към лекцията на Ноам Чомски от 1997 г.
  Свободен пазар?!", около 106:00 мин:


  Въпрос: Защо доктор по езикознание се интересува от бедните хора?
  Чомски: Не разбирам въпроса ви. Нима като придобиеш научна степен по езикознание загубваш човечността си?
  Въпрос: Защо да ви вярваме!?
  [Т.е. "Вие не сте компетентен! Само професионалистите с докторат по "Бедни хора" са!
  Чомски: Не е нужно да ми вярвате... Не би трябвало да ми вярвате - затова посочвам източници. Прочетете ги!

  КРАЙ


  Последна редакция (оформление): 6/11/2015

  Приложение


  11/2013        Песента "СЕКС" или "135 години стигат" от Китариста

  (...) Пътища строят, границите падат - младите да могат по-лесно да избягат.

  Да ходят на германците да мият гъза. Из английските полета да жънат ръжта.

  В САЩ да търкат чинии и тоалетни. Така да прекарват нощите летни.

  Английският да стане официален език. Да 'земе да го научи и някой политик.

  (...)

  Хей, чухте ли за Съюза? За Ленин, Сталин и Бар'уза?

  СИВ-ият съветският е оригинала. Капиталистическият е папагала.

  СЕКС - накратко го наричам: Във вярност аз не му се вричам.

  Съюз на европейските капиталисти. но нашите кореми що са пълни с глисти?

  Ние сме май от работническа класа. Капиталът щото е на запад от Власа.

  (...)

  Сто тридесет и пет години стигат! Великите сили от тогава ни го вдигат.

  Данъкът. ... Че сме живи. Да не вземем нещо да ги ужилим.

  България на три морета не щем! "И на половин няма да ви дадем.

  Нямате право бе киртаци. ЧешЕте си бедняшките ташаци.

  (...)
  18/6/2015        Коментар на РАЗУМИР към интервю с доц. Иво Христов

  (...)

  Къде го видяхте този "комунист" у Христов, имайки предвид какво вие разбирате под "комунист", като той непрекъснато критикува това което се е случило на 9/9/1944, брои го като една от националните катастрофи (заедно с ограбването след 10/11 от "пази Боже олигарсите", бивши псевдокомунисти); обяснява неведнъж, че в България след това не е имало масови въстания срещу режима, за разлика от други страни като ГДР, Унгария, Полша (сравни и в Румъния след паданаето), т.е. че самите хора са приели и подкрепили този режим с подчинението си, т.е. те самите носят вина с манталитета си.

  Второ - съветските и от там българските партийци не са никакви комунисти/социалисти - поне ако сравняваме по-голямата част от поведението им с учебниците на Маркс, Енгелс или пък книги на социалисти като Оруел - той е СОЦИАЛИСТ, ако не знаете, и "1984" критикува *английския* тоталитаризъм, който никога не е спирал.

  Тези "комунисти" не са работили за "общото благо", а са били аристократични-монополни капиталисти (наследствени привилегии и пр.), също са прилагали експлоатацията на работниците и жестоко насилие (едно от първите неща с които се борят автентичните комунисти), макар че като страничен ефект имат някои постижения - както има и при най-експлоататорските режими, защото се върши някаква работа, има научно-техническо развитие и т.н.

  Трето, на заблудените "либертарианци", "неолиберали" и пр. псевдо-десни бих им задал въпроса: каква частна инициатива можеш да имаш като работник в завод :)))) - ти дори нямаш НИКАКВА ТЕЖЕСТ в естеството на работа, дори не можеш да противоречиш на шефа си. [Т.е. "свободната инициатива" е само за някои - за определена класа, останалите си остават роби.]

  Начинът за инициатива в тези условия са само синдикати и стачки - поне в по-"цивилизованите" страни, като тези действия са започнати именно от "неинициативните" истински социалисти на Запад. Преди това, работниците са били напълно безгласен добитък, заврени в заводи и в стаи, след като векове преди това са били ограбени (подобно на българските селяни от сталинистките псевдо-комунисти) и превърнати в наемни роби, и "съвестните работници" като вас, които смятат че 1000 лв за 8 часа в завод в България е висока и справедлива заплата (при незнайно колкократна печалба за фирмата), са дърпали хомота като овце без да се бунтуват и са били на принципа "наведена глава, сабя не я сече".

  Вашите предци, хора с вашето мислене, покорно са плетели в Англия дантели, наблъскани по 15-20 души в стая 3,60х3,60 метра (източник: "Капиталът", 15-та глава, по английски документи) от възраст 5-6 години, по 12-14-16 часа на ден, 6 дни в седмицата (неделя е почивен ден за правоверните "християни"); мразели са родителите си и живота си, били са напълно необразовани човекоподобни макар че институциите в които са работили са се наричали "дантелени училища".

  Шопенхауер, който забележете е *монархист* и *ненавижда социалистите*, [осъжда Англия и] говори че в Англия 2/3 от хората са били неграмотни около 1850-1860 г., че там умишлено народът се държи невеж и скодоумен по държавна инициатива (на "инвеститорите"), с помощта на слугинската англиканска църква, учеща хората на подчинение [и изкривяваща и изтъпяваща мозъците им - виж Уилям Такъри, 1846 г.].

  Това е в "най-цивилизованата" страна", която е ходила на хиляди километри да избива, поробва и ограбва хора, "диваци"; да им съсипва икономиката (справка: Индия) - със знаме кръстът на Свети Георги :))), правоверните християни, предприемчиви убийци и крадци.

  ТОВА Е КАПИТАЛИЗМЪТ - поне едно от многото му лица.

  А едно от другите му лица, това на дъното му, са раболепните слуги като вас; учени но недоучили история и поведенчески и философски и социални науки, кланящи се на наследниците на убийци и крадци, защото са [били] "предприемчиви". :)))
  [Те, угодниците, са предприемчиви, защото като целуват гъза на господаря ще се издигнат; техните господари също са предприемчиви, защото насилието, завоевателните войни срещу много по-слаби противници, коварството, измамата и потисничеството носят изгода и "растеж", забогатяване - за тях и техните слуги.]

  И т.н., още 1000 реда по 1000 въпроса.

  Бележка за Шопенхауер, пратена на сайт за продажба на книги

  Бележката се отнася до изкривено тълкуваната теза за човеконенавистничеството, мизантропията на немския философ. Твърдя, че това е погрешно повърхностно клише, което се разпространява и отстоява например от нашенския философ Исак Паси в студиите-въведения за Шопенхауер. Обстойна критика за частично пристрастните и необективни оценки на Паси може да откриете в "Разумир", бр.1, бележките към "Какво му трябва на човек, първа част".

  Коментарът ми по-долу към приведения цитат от книгата беше цензуриран, защото, както е известно, сега """"има"""" свобода на словото [четирите кавички не са грешка].

  Виж по-горе за северноамериканските робовладелски щати и "кръстоносния поход" срещу тях, защото са "срамно петно за цялото човечество".

  Това не е мизантропия, а е борба срещу дяволите в човешки образ - борба, каквато в последните 50 години води например Ноам Чомски, описвайки зверствата на "Великите сили" по света.


  Виж още "Митът за демокрацията" - юнашки многопис от бр. 3 на "Разумир"          Подкрепи с дарение     РАЗУМИР    Трети брой